Od 1, 5 roku regularnie piekę w domu chleb. Nie na drożdżach ale na samodzielnie hodowanym zakwasie. Za każdym razem chleb jest inny, eksperymentuję , mieszam mąki, proporcje, zmieniam dodatki, zioła. Taki chleb jest świeży nawet po tygodniu jeśli uda mu się do tego czasu dotrwać. Pieczenie chleba nie jest trudne wymaga tylko czasu. Czekając cierpliwie aż chleb wyrośnie wydziergałam włóczkową różyczkę a właściwie różę bo na ok. 9 cm średnicy. Cieniowana włóczka z połyskującymi włoskami z domowych zapasów, szydełko, dobre chęci , trochę umiejętności i dodatek do swetra, czapki lub torebki gotowy.
Polecam i pieczenie chleba i dzierganie.
Chlebek upieczony proszę się częstować, do wyboru pszenny lub orkiszowo-żytni, smacznego.
Polecam i pieczenie chleba i dzierganie.
Chlebek upieczony proszę się częstować, do wyboru pszenny lub orkiszowo-żytni, smacznego.
Śliczna róża!
OdpowiedzUsuńSuper róża. A taki chlebek z chęcią bym zjadła :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuńJa poproszę pajdkę z orkiszowo-żytniego ;-) Różyczka b.ładnie wyszła. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProszę bardzo , z masełkiem czy domowym smalcem?
UsuńNo tym chlebem mnie powaliłaś już czuje ten zapach i smak kwiatuszek fajny pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńRóża urocz.A co do pieczenia chleba, to chciałabym Ci polecić blog i stronę mojej bratowej.Specjalizujacej się w tej dziedzinie od lat.
OdpowiedzUsuńhttp://kuchennepogawedki.blogspot.com/
Może Ci się przyda.Uwielbiam taki chlebek.
Pozdrawiam serdecznie.
róża bardzo ładna, a na taki domowy chlebek to bym się połasiła:) mmmmm...
OdpowiedzUsuńmy z mamą zarabiamy ciasto na wieczór a rano wstawiamy do pieczenia :) i nie ma czekania - pracuje jak smacznie sobie śpi każda z nas. Ja się teraz przerzuciłam na chlebek z maszyny bo nie mam piekarnika a maszynkę dostałam w spadku po babci...
OdpowiedzUsuń